De rentes lopen op vanwege onwil van Chinese banken om elkaar geld uit te lenen. In de VS maakt men zich zorgen om het gebrek aan inflatie. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. De Chinese geldmarkt is vanochtend verder verkrapt, ondanks recente liquiditeitsinjecties door de centrale bank. De 7-daags obligatie reporente steeg met 0,6 procentpunt naar 8,8 procent. Dat wijst er op dat banken, die volgens de centrale bank 1,5 biljoen yuan (180 miljard euro) aan reserves hebben, nog steeds niet willen uitlenen.

De Chinese geldmarkt is rond de jaarwisseling vaak krap, omdat dan zowel banken als bedrijven dan liquide willen zijn om aan eisen van toezichthouders te voldoen. Daarnaast is China bezig de rente, die kunstmatig laag wordt gehouden, te liberaliseren. Dat heeft ook een opwaarts stuwend effect op de rente. De beurs van Shanghai wist ondanks het aanhouden van de krapte vandaag licht hoger te sluiten na negen achtereenvolgende dagen van verliezen.

2.  Ook ING heeft chatten door zijn bankiers aan banden gelegd. Een woordvoerder van de bank heeft tegen Bloomberg News bevestigd dat medewerkers niet langer met meerdere partijen tegelijkertijd mogen chatten. Grootbanken zijn chatten sterk aan het beperken als gevolg van de recente financiële schandalen, zoals de Liborfraude. Handelaren van banken bleken chatrooms te gebruiken om markten te manipuleren. De chatgeschiedenissen bleken daarbij voor autoriteiten een fortuin aan belastende informatie te bevatten.

3.  Air France-KLM heeft een serieus bod gekregen op de verliesmakende dochter CityJet . De Duitse bedrijvendokter Intro Aviation GmbH zou azen op de budgetmaatschappij van Air France-KLM. Air France-KLM is bezig met een reorganisatie om weer winstgevend te worden. Dit houdt onder meer in dat er bij de Frans-Nederlandse maatschappij duizenden banen verloren gaan en lonen worden bevroren.

4. De Duitse discounter Aldi gaat fors uitbreiden in de VS. Aldi is van plan 3 miljard dollar te investeren. Er komen 650 vestigingen bij, wat 10.000 arbeidsplaatsen moet opleveren. Aldi heeft al 18.000 werknemers in de VS.

5. De Europese Centrale Bank staat klaar om in te grijpen als het economisch herstel in het geding komt. ECB-directeur Peter Praet zei tegen een Italiaanse krant dat als de kredietverlening zou opdrogen, dit voor de centrale bank een reden zou zijn om in de bres te springen.

6. Duitsland gaat vanaf 2015 op nettobasis geen nieuwe obligaties meer uitgeven. Dit heeft bondskanselier Angela Merkel afgelopen weekend in haar wekelijkse podcast gezegd. Merkel wil de Duitse staatsschuld als percentage van het BBP naar beneden kregen. Dat, en deverduurzaming van de energievoorziening en het aanpakken van de vegrijzing, hebben in de ogen van Merkel de hoogste prioriteit.

7. Het IMF is een stuk positiever over de Amerikaanse economie en zal de groeiverwachtingen gaan verhogen. IMF-directeur Christine Lagarde zei tegen NBC dat het IMF “veel meer zekerheid” heeft over 2014 nu zware bezuinigingen achter de rug zijn. Dit jaar halen bezuinigingen waarschijnlijk anderhalf procentpunt van de groei af. Volgend jaar zal dit nog maar een half procentpunt zijn, waardoor de Amerikaanse economie met zo’n 3 procent kan gaan groeien. Lagarde wees er nog wel fijntjes op dat er nog steeds geen akkoord is over het schuldenplafond, en zei te hopen dat hierover uiterlijk in februari een akkoord is.

8. Largarde prees daarnaast de Fed, en zei dat de centrale bank de afbouw van de monetaire stimulering zeer goed heeft gecommuniceerd. De Fed verlaagt de obligatieaankopen van 85 naar 75 miljard dollar per maand. Bij handelaren staat dit bekend als taptering.

9. Europese beurzen zijn vanochtend met bescheiden winsten van start gegaan nadat Aziatische beurzen vanochtend hoger sloten. Aziatische beurzen reageerden positief op de opwaarts herziene Amerikaanse groeicijfers van vrijdag. De overheid stelde de groei voor het derde kwartaal fors opwaarts bij van 3,6 naar 4,1 procent. Dat kwam met name doordat de consumptieve uitgaven van huishoudens sterk bleken mee te vallen.

10. Op de beursagenda staat vandaag één belangrijk Amerikaans economisch rapport: de maandelijkse cijfers over de inflatie en huishoudinkomens- en bestedingen. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat de bestedingen in november met een nette half procent groeiden na groei van 0,3 procent in oktober. Daarnaast wordt verwacht dat de inflatie in november aantrok naar 0,9% van 0,7% in oktober. Vorige week bleek dat de Fed zich meer zorgen is gaan maken over de te lage inflatie. Dat is niet gek, want de inflatie in Japan was in oktober hoger dan in zowel de VS als de eurozone. Zoals te zien is op onderstaande grafiek

grafiek inflatie

 

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl